Profile de PVC infoliate RAL sau imitatie de lemn – un succes pentru cine?

Casa noastra este locul unde traim si unde ne desfasuram o parte din activitatile profesionale de aceea este bine ca tamplaria pe care o achizitionam sa fie aleasa in cunostinta de cauza.

Daca beneficiarul doreste sa achizitioneze o tamplarie cu profile de PVC are urmatoarele optiuni:

  • originale, culoare alba;
  • infoliate care imita lemnul – stejar auriu, mahon, wenge etc.;
  • infoliate cu culori uni, de tip RAL – gri, verde, rosu etc.;
  • infoliate cu folii Spectral de la Veka
  • Acrylcolor de la Gealan (alb interior si colorate in masa la exterior)
  • alb interior si  placate cu aluminiu la exterior.

Profilele de PVC de culoare alba prezinta cele mai multe avantaje, de aceea sunt si folosite pe scara larga in tarile vestice impreuna, pentru zona coloristica a fatadei, cu materiale auxiliare de genul: jaluzele exterioare, obloane aluminiu, glafuri din piatra sau aluminiu vopsit etc. Pe locul 2 este folosita varianta alb interior si infoliate exterior in culori RAL, cel mai adesea nuante de gri, bej, crem…dar le permite clima, vezi tarile nordice. Pe locul 3 , dar in plina crestere in ultimii ani, varianta alb interior si placare cu aluminiu la exterior, solutie corecta tot pentru tarile nordice. Toate arata bine, dar ar trebui explicate beneficiarului inca din stadiul de proiect si sa fie integrate de catre arhitect in designul cladirii.

Referitor la profilele de PVC infoliate care imita lemnul si in tarile vestice au fost la mare cautare acum 15-20 ani: ceva care seamana cu lemnul, dar la jumatate de pret… Super!!! Si noi, cei de la SORAL, fiind pioneri in Romania in domeniul ferestrelor, am montat la mii de proiecte astfel de tamplarie. Dar s-au constatat multe probleme de care nu ne-a atentionat nimeni – vezi producatorii de profile, rezultate in principal de la absorbtia mare de caldura a acestora, rezultand deformari ale profilelor cu consecinte grave asupra etanseitatii. Aici ‘ajuta’ si:

  • temperatura in crestere vara de vara si neadaptarea producatorilor la aceste conditii extreme prin profile de PVC mai rezistente; acestia chiar vand pe piata din Romania profile cu pereti interiori si exteriori mai subtiri decat profilele de culoare alba, de altfel cu acestea se realizeaza peste 70% din proiectele; interesant este ca aceste ‘magarii’ le regasim la producatorii cei mai mari din tarile vestice!!!
  • profilele de PVC infoliate RAL si imitatie de lemn rezista conform fisei tehnice la temperaturi de max 65 grade, iar temperatura pe suprafata profilului atinge vara si 75 grade; scrie negru pe alb si… degeaba; care firma producatoare de tamplarie ii arata clientului fisa tehnica a profilului de PVC?
  • de foarte multi ani, la tot ce se produce in Romania, se folosesc profile de PVC cu garnitura coextrudata, renumita TPTE; avand in vedere ca este 100 % sintetica, isi pierde in foarte scurt timp proprietatile; s-a spus de mult adio la calitate, adica la garniturile de cauciuc EPDM!
  • pentru Europa de Est, pentru profilele PVC se folosesc generatiile vechi de la producatorii de folii ex. Renolit , Hornschuch, Cova; acesti furnizori au dezvoltate serii noi de folii care sa respinga caldura soarelui, dar clientul roman inca nu are acces la tehnologia noua;
  • caz concret : cel mai mare furnizor de folii, firma Renolit, a dezvoltat in ultimii ani folii care sa respinga cu peste 40 % mai mult caldura soarelui , este vorba de seriile FX si PX; dar intr-o tara unde la mare cautare este pretul si nu beneficiile unui produs, aceasta tehnologie noua nu isi gaseste locul; astfel ca, seria MX, veche de peste 30 ani, este de ajuns pentru clientul roman;
  • beneficiarii care doresc preturi mici si discounturi mari, caz in care producatorii de ferestre  nu mai folosesc punctele de feronerie corespunzatoare, armatura conform cataloagelor tehnice (minim 2 mm) si nu realizeaza prelucrarile suplimentare; dar ce nu face un producator ca sa satisfaca dorinta clientului!!!

Alte dezavantaje majore ale profilelor PVC infoliate RAL sau imitatie de lemn ar fi:

  • cost mai mare decat profilele PVC albe cu aprox 30 % la pret total lucrare;
  • absorb caldura si o radiaza in interior;
  • reduc cantitatea de lumina naturala;
  • asortarea cu greu la interior pentru fiecare incapere;
  • imbatranesc fatadele
  • datorita climei din Romania garantia oferita de producatorii de folie  este de doar 5 ani

Cu toate acestea, producatorii de profile PVC au reusit cu piata din Europa de Est sa prelungeasca viata produsului. Este si normal: nimeni nu vorbeste deschis despre aceste probleme si de celalalte alternative. Daca intri intr-un showroom si ceri ca tamplaria ta sa fie cu profile PVC infoliate RAL sau imitatie de lemn, nimeni nu va comenta, chiar te impulsioneaza.

Ideile preconcepute ale clientului roman ca: ferestrele trebuie sa se asorteze cu acoperisul, ferestrele care ‘dau bine’ sunt numai de culoare maro, ferestrele albe sunt ‘ca de spital’, o tamplarie cu profile PVC care imita lemnul este de calitate, trebuie sa monteze imitatii de lemn ca la vecinul etc, trebuie sa fie discutate cu argumente reale si adaptate corect dpv arhitectura. Firma SORAL ofera clientilor interesati in alegerea corecta a tamplariei, consilierea tehnica necesara in cel mai mic detaliu.

De peste 10 ani firma SORAL executa lucrari de remediere sau de inlocuire totala la usi si ferestre unde s-au folosit profile de PVC infoliate de origine vestica : Gealan, Rehau, Veka, Trocal, Kommerling, Salamander, Aluplast, KBE etc. Mai jos regasiti cateva poze unde se observa dilatarile excesive.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.