TARA lui GRI ANTRACIT

Sigur il cunoasteti, ne intalnim zi de zi cu el. La tine acasa, la vecinul, la fratele, la magazin, la serviciu, la mall chiar si la un take away coffee. Face parte din viata noastra de ceva timp. L-am adoptat foarte repede. Ne este asa de drag, ca nu il vedem doar la ramele ferestrelor, ci si la glafuri, si la sistemele impotriva insectelor, si la jaluzele, si la usa de intrare, si la usa de garaj, si la gard si porti, si pe acoperis, si la sageac, si la si la…

Orice produs, prima cerinta: aveti GRI ANTRACIT?

Incerc sa explic:

  1. Este o culoare rece
  2. Aceasta culoare vine din zona industriala, din zona de birouri si nu se preteaza la orice proiect de casa sau apartament, decat daca se foloseste ex impreuna cu betonul aparent, cu materiale in finisaj corten, vitrine XXL etc
  3. Mai departe, la ferestre, daca tot se doreste, il vad asociat cu tamplaria din aluminiu si otel, in nici un caz cu tamplaria din PVC
  4. Ca daca tot place zona de gri, mai exista alte minim 40 de nuante
  5. Aceasta culoare atrage caldura de 300 % mai mult decat culoarea alba (vezi profilele de PVC pentru ferestre), asta inseamna dilatari si transmisie de caldura enorm de mari
  6. In cazul ferestrelor, conform informatiilor din manualele tehnice, pentru a atinge izolatia maxima fara nici un cost suplimentar, tocul trebuie astupat total de catre izolatie, deci culoarea aleasa nu prea are mare importanta
  7. In cazul jaluzelelor, aceasta culoare nu mai este doar o tusa (vezi culoarea ramelor de la ferestre), datorita suprafetelor mari, intuneca atat fatada exterioara cat si vederea din interior; iar un alt mare minus este reprezentat de atragerea caldurii in loc de respingerea ei
  8. De ce sa alegi si usa de intrare tot cu acest gri antracit? Nici aici sa nu fie alegerea ta?
  9. Suntem unici in felul nostru; totusi, de ce folosim aceasta culoare si pe casa noastra? Renumereaza cineva aceasta alegere? Esti scutit de vreun impozit?

Nici o sansa, toata lumea este deja setata. Nimeni nu doreste sa miste un deget, aud tot felul de explicatii, toate fara nici un suport. Inclusiv la proiecte cu investitii mari regasim in cerinte aceeasi culoare.

Sa fie oare sufletul nostru transpus in materialele pe care le insufletim? Asta a devenit viata noastra: totul a devenit gri inchis. Nu suna putin la ce se intampla inainte de 1989? De unde atata incrancenare? Sau sa fie efectul de turma?

Noi, romanii, suntem recunoscuti ca niste oameni primitori, calzi, care ajutam dezinteresati. Inclusiv pe drapelul tarii noastre regasim culori tineresti, culori calde.

Imi vin in minte cateva intrebari pentru:

Arhitect: vedem zi de zi proiecte din ce in ce mai interesante, mai deosebite, unde clar s-a depus mult efort si timp; credeti ca mai este loc in imaginatia voastra si pentru a schimba acest gri antracit ? De ce nu explicati clientului optiunile? Am cateva exemple de proiecte din zona de munte, cu sate bine conservate, dar unde ,totusi, a reusit sa intre acest gri antracit . Nu doare ? Nu vedeti cum arata o casa sau o zona in ex Austria, Germania, Elvetia, Slovenia etc? Care este reperul vostru? Dupa ce va ghidati?

Beneficiar: esti la mijloc intre architect si furnizor; esti foarte influentabil la informatiile de marketing, nu ai timp sa verifici aceste informatii; muncesti o viata pentru a avea o casa sau un apartament, esti unic in felul tau si cu ce te alegi: GRI ANTRACIT, cea mai ‘ieftina’ culoare ! Din punctul meu de vedere, ce se intampla astazi in Romania, se numeste COMPLOT. Esti singurul barometru, doar cu ajutorul tau se mai poate face ceva. Esti pregatit?

Furnizor: o veriga foarte importanta in alegerea culorilor; incerci sa vinzi cat mai mult cu efort minim, sa ai in depozit cat mai putina marfa, 2-3 culori, sa oferi termene cat mai scurte; nu vrei sa pierzi prea mult timp cu explicatiile ce este bine si ce nu este bine; Griul antracit te ajuta enorm in aceste aspecte, nu-i asa? Nu crezi ca a venit timpul ca aceasta mentalitate sa inceteze si sa fie inlocuita cu o gandire mult mai sanatoasa si pe termen lung?

Excesul de ceva mereu atrage atentia. Acest articol este un prim semnal de alarma. Nu ma astept sa se realizeze minuni peste noapte, pentru ca este o lupta deja cu un sistem si mai mult, cu o mentalitate. 

Subiecte ar mai fi de dezbatut cu tot felul de anomalii arhitecturale ex: gardurile de beton de peste 2m; policarbonatul montat pe gardurile de plasa; aplecatorile din lemn la terase; inchiderea acestor aplecatori cu plastice; gardurile din sipci de lemn; usile de intrare de apartament montate la case..si toate cat mai ieftine posibil !!! Pe urma avem: cum sa scapam de ferestrele de baie; lipsa antreu-lui sau realizarea acestuia in exterior; asortarea tamplariei cu acoperisul etc etc

Eu ca furnizor si cateodata ca beneficiar, voi sprijini mereu o decizie luata in cunostiinta de cauza. Pentru cei interesati in realizarea de proiecte unice in felul lor, puteti apela cu incredere si sigur vom gasi impreuna rezonanta necesara. Chiar si pentru cei care au deja instalate ferestre cu rame gri antracit, putem sa-i luam din ‘stralucire’ prin instalarea de accesorii ex rulouri, obloane, fixscreen, in diverse culori si nuante. Sa luam si noi exemplul bun din tarile vestice, unde fatadele caselor sunt superbe. Ce spuneti?

Va asteptam!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.